Koronavirukseen liittyvät tiedot, huhut, meemit ja pelot leviävät nopeasti internetissä. Taudin virtuaalisiin oireisiin kuuluvat muun muassa päteminen, ylemmyydentunne sekä lokerointi meihin ja muihin. Kaoottinen pandemia-aika voi silti lopulta muuttaa ihmiskuntaa parempaan suuntaan, kirjoittaa psykologian tohtori Heidi Toivonen. (Kuvitus: Sanna Saastamoinen.) * Keskiajalla Euroopan valtasi tanssitaudiksi kutsuttu omalaatuinen tila, joka sai ihmiset tanssimaan päiväkausia, jopa kuolemaansa asti. …
Kuukausi: maaliskuu 2020
Professori kirjallisuuden taikapiirissä
Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio tunnetaan julkisuudessa ajankohtaisten oikeusasioiden kommentoijana, mutta hän on myös kirjallisuuden suurkuluttaja. Tässä artikkelissa Nuotio kertoo elämäänsä vaikuttaneista kaunokirjallisista teoksista. Artikkeli on julkaistu alun perin Särön numerossa Kulkijat, kulkurit (nro 34). * Yhden tai useamman lempikirjan nimeäminen on minulle hämmentävän vaikeaa. Joidenkin kirjojen lukemisesta on jo niin kauan, että suurin …
Gulagin kuivuneet kyyneleet
Hyytävä matkakertomus kuljettaa lukijan halki Neuvostoliiton vankileirien historian. * Vankileirien saaristo kaappasi 1900-luvun aikana miljoonia ihmisiä käsittämättömään kurimukseensa. Gulagissa ei kaasukammioita tarvittu, kun rankka työ, ankara ilmasto ja niukka ravinto niittivät uhreja. Ville Ropponen ja Ville-Juhani Sutinen seuraavat kirjassaan Gulagin jälkiä ympäri entisen Neuvostoliiton Karjalan metsistä Siperian tundralle ja Kaukoidän aroille. Matkoilla kohdatut muistomerkit, hautausmaat …